رنگ خوراکی و هر آنچه باید در مورد رنگ زعفران بدانید
برای رنگ دادن به غذا از روش های متفاوتی میتوان استفاده نمود. رنگ خوراکی درواقع رنگدانه گیاهان است که در صورت افزودن به غذا، رنگ به غذا منتقل میشود. رنگ خوراکی در شکل های مایع، ژل، پودر و اسپری در اختیار افراد قرار میگیرد.
هم مصرف خوراکی دارد و هم در تجارت مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ خوراکی را با توجه به میزان سلامتی آن در داروسازی، صنایع دستی، لوازم آرایشی و تجهیزات پزشکی نیز به کار میبرند.
رنگ های غذا به سه دسته مصنوعی، طبیعی و شبه طبیعی تقسیم میشود که مصنوعی آن به دلیل داشتن عوارض توصیه نمیشود. بسیاری از ادویه و چاشنی ها مانند رنگ زعفران میتوانند رنگ مناسبی به غذا بدهند.
دسرها را معمولا با میوه های رنگی تزیین میکنند و در ساخت آن از همین ماده مغذی طبیعی بهره میگیرند. برای تغییر رنگ غذاها باید به نکات بهداشتی به خوبی توجه نمود.
رنگ خوراکی طبیعی
در قدیم رنگ خوراکی را تنها با زردچوبه، زعفران و رب تغییر میدادند. این چاشنی ها علاوه بر رنگ دهی به غذا، طعم بینظیری ایجاد میکردند. امروزه کدبانوها برای مجلل تر شدن غذایشان از رنگ های خوراکی نیز بهره میگیرند.
میتوان رنگ غذا را از طبیعت انتخاب نمود تا سلامت آن را تضمین کند. رنگ های خوراکی طبیعی را میتوان از کاکائو، تمشک، گیلاس، لبو، گلبرگ زعفران و گیاهان سبز به دست آورد.
برای رنگ زرد از ترکیب آب با زردچوبه یا زعفران استفاده میشود. رنگ سبز را گیاهانی مانند اسفناج به صورت یخ زده یا خام تشکیل میدهند. رنگ صورتی ترکیب لبو و آب است. ارغوانی را میکس آب و زغال اخته فراهم میکند.
هویج یک رنگ دهنده قوی برای به دست آوردن رنگ نارنجی به شمار میرود. رنگ ها اگر کاملا طبیعی باشند تنها شکل طبیعی میوه و صیفی جات سازنده آن ها هستند. رنگ های شبه طبیعی ترکیبی از گیاهان و جانورانی مانند نوع خاصی از مورچه هستند.
رنگ خوراکی مصنوعی
استفاده از رنگ ها برای تزیین های مختلف امروزه رواج زیادی پیدا کرده است. رنگ های مصنوعی را از مواد شیمیایی تهیه میکنند که در صورت داشتن مجوز از لحاظ سلامتی تایید شده است.
رنگ غذای مصنوعی گاهی از طریق قاچاق وارد میشود که دارای سرب بوده و رنگ غیرمجاز نامیده میشود.
برای تست رنگ های خوراکی میتوان رنگ را با آب ولرم در ظرف سرامیکی حل کرده؛ سپس آن را از ظرف خارج کرد. در صورتی که پس از دور ریخته شدن محلول، ظرف سرامیکی رنگی شده باشد این محصول غیرمجاز است.
اگر استفاده از رنگ در غذا ضرورت داشت، لازم است به علامت استاندارد روی بسته آن توجه کرد. رنگ های خوراکی مصنوعی عوارضی مانند آلرژی، آسم، سرطان، اختلالات کبدی و تضعیف سیستم ایمنی برای انسان به وجود میآورند. بهتر است به جای پذیرفتن ریسک غیرمجاز بودن محصول، رنگ خوراکی را با استفاده از میوه و سبزیجات در خانه تهیه نمود.
رنگ زعفران چیست؟
در هنگام خرید این رنگ خوراکی باید به شرکت سازنده آن توجه نمود. به دلیل هزینه زیاد زعفران، گاهی این ماده غذایی را با مواد شیمیایی ترکیب میکنند.
امروزه در بیشتر رستوران ها تزیین غذا و رنگ و لعاب آن قیمت را تعیین میکند.
از این رو بسیاری از رستوران ها برای صرفه جویی در هزینه های خود بهجای بهره گیری از رنگ زعفران، رنگ های مصنوعی غیرمجاز را به کارمیبرند.
رنگ زعفرانی اصل از قسمت های کلاله، گلبرگ و پرچم گیاه زعفران تهیه میشود. مواد معدنی فوق العادهای همچون آنتی اکسیدان و فلانوئید در قسمت های مختلف زعفران وجود دارد. زعفران علاوه بر رنگ دهی مناسب از بسیاری از بیماری ها جلوگیری میکند. تقویت حافظه با زعفران یکی از راه های موثر حل این مشکل است.
استفاده از رنگ زعفران
خواص گل زعفران از نظر درمانی و خوراکی که به تازگی کشف شده یکی از بهترین محصولات برای به دست آوردن رنگ خوراکی است.
در طی یک تحقیق میزان آنتوسیانین گلبرگ زعفران تست شد و نتایج نشان داد که میتوان از این منبع، مقدار قابل توجهی رنگ طبیعی خوراکی تهیه نمود.
رنگ غذای زعفرانی میتواند جایگزین خوبی برای رنگ غذای سنتی باشد. با شناخت مواد موجود در قسمت های مختلف زعفران میتوان رنگ را در غذا به کار برد و بر سلامت افراد تاثیر گذاشت. رنگ زعفرانی در رنگ دهی به پلو و شربت های ایرانی کاربرد دارد.
بسته بندی رنگ خوراکی
رنگ های خوراکی غیرمجاز بسته بندی خاصی ندارند و به صورت پودری در کیسه های پلاستیکی کشیده میشوند. برای برخورداری از رنگ خوراکی مورد تایید وزارت بهداشت باید بسته بندی دارای علامت استاندارد را تهیه نمود.
افشانه های رنگ غذا معمولا در بطری های فلزی نگهداری میشوند تا از نور آفتاب دور بوده و دیرتر خراب شوند.
رنگ غذا اگرچه جذابیت زیادی دارد اما اگر به درستی انتخاب نشود عوارضی را به دنبال خواهد داشت.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی انتظار نمیرود که افراد بدون شناخت و آگاهی رنگ هایی را استفاده کنند که سرطان زا بوده و آلرژی را به همراه دارند. رنگ خوراکی به سه دسته طبیعی، شبه طبیعی و مصنوعی تبدیل میشود.
رنگ غذایی اگر کاملا طبیعی نباشد دارای ترکیب شیمیایی است. رنگ خوراکی را باید از فروشگاه معتبر تهیه نمود و پیش از خرید به نکات خرید زعفران اصل توجه کرد. رنگ غذای زعفرانی چه از کلاله و چه از گلبرگ تهیه شود دارای خواص درمانی است.