خواص زیره، خواص زیره سیاه، فواید زیره، خواص دارویی زیره

خاصیت هورمونى و ضد عفونى کننده و قدرت میکرب کشى من خیلى زیادتر از انواع دیگر است ، من داراى انواع مختلف به رنگهاى سیاه ، سبز، صورتى ، زرد و قهوه اى و سفید خاکسترى هستم .
بذر انواع ما بیضى دراز است و همگى داراى یک اسانس روغنى فرار مخلوط از چند ترکیب دارویى و مواد موثره بوده و همراه آن مقدارى تانن - رزین - صمغ و نوعى الکل و ترکیبات کوچک ازت دار است . اروپاییان مرا مانند ادویه به غذا میزنند و پنیر را با آن خوشبو و حفظ مى نمایند و یک نوع نان با آن مى پزند و اعراب بذر ما را با عسل و فلفل مخلوط کرده ، معجونى جهت تقویت قوه باه درست مى کنند. میوه من استعمال داخلى دارد و هم خارجى - بادشکن و جمع کننده رطوبت است ، مقوى معده - امعاء کبد بوده ، اشتها را تحریک مى کند. جلوى سکسکه را میگیرد، ورم طحال و اسهال را معالجه مى کند. به علت داشتن هورمون جنسى ، شهوت را بر مى انگیزد و شیر مادران را زیاد مى کند. عادت ماهانه زنان را باز مى کند و به موقع آنرا بند مى آورد. عرق را زیاد مى کند و بوى بد آنرا برطرف مى سازد. پرندگان مخصوصا کبوتر به بوى دانه سیاه من علاقمندند و اگر آنرا در لانه کبوتر بگذارید، زود مانوس شده و هر کبوترى که بوى آنرا بشنود، به سوى لانه مى آید و از آن گریزانند. اگر آب خیسانده مرا به چوب بمالید، موریانه نخواهد خورد و اگر آنرا بر بدن بمالید، شپش در لباس رشد نخواهد کرد و در این مورد پیشینیان غلو کرده اند. نوشته اند اگر بدن نوزادى را هنگام تولد با آب زیره بشویند، در تمام عمر شپش در بدن او پیدا نمى شود.
(خوشبختانه این روزها به علت پیدا شدن داروهاى ضد حشرات شپش ‍ پیدا نمى شود و ما نتوانستیم صحت و سقم این ادعا را که اغراق به نظر مى رسد امتحان کنیم ) شستشو با آب خیسانده یا جوشانده من رنگ چهره را باز و آنرا نورانى مى نماید. مرا با ماسک زیبایى روى صورت بنیدازید و یا مخلوط با ماست کرده ، به صورت بمالید و لطافت و نرمى آنرا بعدا مشاهده فرمایید. من قاطع بلغم و درمان رعشه و لغوه هستم . زیاده روى در خوردن من ترشح تیروئید را زیاد مى کند و باعث لاغرى و زردى رخسار مى شود - من بدن را گرم مى کنم و به هضم غذا کمک مى نمایم و نفخ آنرا برطرف مى نمایم ، مخصوصا اگر این نفخ به علت پیرى و سردى مزاج باشد.
براى جلوگیرى از خون دماغ مى توانید بینى را از آب مطبوخ من پر کنید و پره هاى آنرا با دو انگشت گرفته بگذارید مدتى بماند - چکاندن آب مطبوخ من در چشم ، قرمزى آنرا برطرف مى کند و مانع خونریزى شده ، از چسبندگى پلکها جلوگیرى مى نماید. ورم ملتحمه چشم را فرو مى نشاند. مضمضمه جوشانده من درد دندان را ساکت مى کند. نوشیدن خیسانده من در سرکه جهت تنگ نفس و خفقان نافع است . ضماد من آرد باقلا ورمها را از بین مى برم - من مخلوط با عسل شهوت را زیاد و مخلوط با سرکه آنرا کم مى کنم . اگر مرا با غذاهاى گوشتى بپزید از مضار گوشت کاسته و غذاى گوارایى خواهید خورد.
ویرایش و تلخیص:آکاایران

سلامت - طب سنتی - خواص زیره

من سوغات کرمان زیره هستم . در فارسى به من ((زیره ))، در عربى به من ((سنوت )) مى گویند و در کتاب هاى گیاه شناسى قدیم ((کمون )) خوانده شده ام ، و در زبانهاى اروپایى نام من با کمى تغییر از کمون گرفته شده است ، زادگاه اولیه نوع سیاه من کرمان است واینکه بعضى از مولفین اروپایى و مترجمین ایرانى منشا مرا مصر علیا نوشته اند صحیح نیست ، فقط نوعى از ما که به کمون نبطى معروف است از قدیم در سواحل رودخانه نیل خاکسترى است فرق بسیار است . از جمله اینکه من شکم را جمع مى کنم و نوع نبطى به آن لینت مى دهد. زراعت من به آب زیاد احتیاج ندارد و کشاورزان کرمان به جاى اب وعده آنرا مى دهند در صورتى که محصولى که در کنار رودخانه نیل به عمل مى آید. از آب زیادترى بهره مند مى شود...

خواص زیره,خواص دارویی زیره,فواید زیره,[categoriy]

 

 


در منابع فارسی و سایت های انگلیسی جستجو کردم، ولی تفاوتی بین زیره سیاه و سبز پیدا نکردم. لذا از نظر خواص یکی هستند. در کل عرق زیره باعث افزایش متابولیسم بدن می شود و از این طریق به سوختن بهتر مواد غذایی و لاغر شدن کمک می کند. 
در چند منبع فارسی و انگلیسی خواص زیره را خواندم. خواص زیر را دارا بود:
1- افزایش متابولیسم و گرمای بدن
2- بهبود بیماری‌ها تنفسی مثل برونشیت و آسم
3- حفظ سلامتی معده و روده، كبد و كلیه‌ها
4- خاصیت مشابه آنتی هیستامین و در نتیجه جلوگیری از لخته شدن خون
5- ارتقاء عملكرد سیستم ایمنی بدن
6- پیشگیری از سرطان

سلیر خواص داروئی زیره را برایتان بیان می كنم:
1) قابض و خشك كننده است.
2)ضد تشنج است .
3)برای برطرف كردن بیماری صرع مفید است.
4)در دفع گاز معده موثر است. 
5)قاعده آور است. 
6)عرق آور است.

 

Cuminum cyminum

زیره ی سبز

زیره ی سبز گیاهی است بوته ای و علفی به ارتفاع حداکثر نیم متر. ساقه ی این گیاه راست و دارای انشعابات دوتایی است. ریشه ی آن باریک و بلند و به رنگ سفید است.

برگ ها به خاطر تقسیمات و بریدگی های زیادی باریک و نخی شکل هستند و به صورت متناوب بر روی ساقه قرار گرفته اند. گل ها  کوچک به رنگ  سفید و گاهی صورتی می باشند که مجموع آن ها به صورت چتر مرکب در انتهای ساقه قرار گرفته اند.

میوه ها دوکی شکل و به طول حداکثر 6 میلی متر و عرض 1/5میلی متر می باشند که سبز کم رنگ مایل به خاکستری هستند و بوی معطری دارند.

غیر از میوه، قسمت های دیگر گیاه نیز معطر است. قسمت مورد استفاده ی این گیاه، میوه های آن است که سرشار از اسانس می باشد.

زیره ی سبز در ایران به صورت خودرو و یا کشت شده وجود دارد و مهم ترین مناطق رشد و تکثیر آن گستره ی وسیعی از استان خراسان از جمله سبزوار، نزدیک مشهد و اطراف سرخس، اطراف سمنان، اطراف تهران، اطراف دامغان و بسیاری دیگر از نواحی مستعد ایران می باشد.

تاریخچه:

زیره ی سبز جزء اصلی پودرهای کاری و چیلی است و به عنوان طعم دهنده در محصولات غذایی - تجاری متنوعی به کار می رود.

روغن این گیاه از طریق تقطیر با بخار آب، برای مزه دار کردن نوشیدنی ها، دسرها و چاشنی ها مصرف می شود و همچنین جزء معطر کرم ها، لوسیون ها و عطریات است.

ترکیبات مهم:

دانه های زیره ی سبز حاوی تا 5 درصد اسانس، 22 درصد چربی، تعداد زیادی اسید آمینه ی آزاد، تعدادی فلاونوئیدهای گلوکزیدی از جمله مشتقاتی از آپی ژنین و لوتئولین است.

ترکیبات اصلی، اسانس آلدهیدی هستند که تا 60 درصد آن را تشکیل می دهند.

کومین آلدهید مهم ترین جسم اسانس زیره ی سبز است. چنانچه دانه ها پودر شوند، اسانس آن تا حدود 50 درصد کاهش می یابد و در صورتی که مدت آسیاب کردن بیش از یک ساعت باشد، کاهش میزان اسانس از این هم بیشتر خواهد بود.

ترکیبات دیگر اسانس هیدروکربن های منوترپنی و سس کویی ترپنی است.

یکی از بهترین نشانه های مرغوبیت و کهنه نبودن دانه ها، وجود دو جسم کومین آلدهید و 3- پارامنتن 7- آل  به مقدار قابل توجه در اسانس زیره ی سبز است.

زیره ی سبز

دارو شناختی و اثرات مهم:

عصاره ی اتردوپترولی زیره ی سبز خاصیت آنتی اکسیدانی خوبی دارد. گرچه کومین آلدهید خالص حتی با غلظت های بالا اثرات مهار پراکسیداسیون کبدی را نشان نداده است، ولی قدرت پاک کنندگی آنیون های سوپراکساید را دارا است.

در مطالعاتی ادویه های حاوی زیره ی سبز خاصیت ضد سرطانی را در موش نشان داده است.

اسانس زیره ی سبز و کومین آلدهید دارای اثرات قوی لاروکش و ضد باکتری می باشد. اسانس آن در غلظت های 300 تا 600 در میلیون، از رشد لاکتوباسیلوس پلانتاروم جلوگیری می کند.

سمیت و عوارض جانبی:

زیره ی سبز همیشه یک ادویه ی غیرسمی و خوراکی بوده است. در عین حال ممکن است بعضی افراد به آن حساسیت داشته باشند.

در آزمایش اسانس خالص زیره ی سبز از قسمت تراشیده شده ی پوست شکم موش به سرعت جذب و اثرات فتوتوکسیسیته ی آن مشخص شد. این اثر بیشتر به ترکیب کومین آلدهید آن نسبت داده شده است.

طریقه و میزان مصرف:

* مصرف هر نوبت زیره ی سبز را بین 300 تا 600 میلی گرم توصیه کرده اند که می تواند تنها یا همراه با گیاهان دیگر و یا ادویه جات مصرف شود.

این میزان معادل با 10 عدد دانه می شود. اسانس آن را می توان 0/06تا0/2 میلی لیتر در یک نوبت مصرف کرد.

مهم ترین اثرات گزارش شده:

سقط کننده، ضد درد، بی حس کننده، ضد کرم، ضد چسبندگی پلاکت ها، ضد باکتری، ضد سم، ضد صفرا، ضد باروری، ضد التهاب، ضد اکسیدان، ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد تومور، تقویت کننده ی قوای جنسی، قابض، ضد نفخ، ضد احتقان، معرق، هضم کننده ی غذا، ادرار آور، شیرافزا، دارای خاصیت استروژنی، قارچ کش، لاروکش، فتودرماتیتیک، محرک، تقویت کننده ی معده، تقویت کننده ی رحم و التیام دهنده ی زخم.

نکات قابل توجه:

1- مقدار مصرف این نوع زیره نسبتاً کم است؛ به طوری که مصرف آن را در هر نوبت کمتر از 1 گرم توصیه کرده اند.

2- جنس، گونه، نوع اسانس و ترکیبات گیاه زیره ی سبز با زیره ی سیاه کاملاً متفاوت است و اثرات دارویی آن ها نیز در بعضی موارد تفاوت دارد؛ به همین دلیل میزان مصرف آن ها نیز متفاوت خواهد بود. مقدار مصرف زیره ی سیاه، که در بسیاری از غذاها مصرف می شود، می تواند ده برابر زیره ی سبز باشد.

3- بوی متفاوت این دو نوع زیره( سبز و سیاه ) به دلیل متفاوت بودن ترکیبات اصلی اسانس آن ها است.

4- بیشترین مصرف زیره ی سبز در جهان در صنایع غذایی، ادویه جات، طم دهنده ها، خوشبو کننده ها و صنایع عطرسازی می باشد.


7)برای رفع برونشیت از دم كرده زیره استفاده كنید .
8)برای برطرف كردن سوءهاضمه مفید است.
9)ترشحات زنانگی را برطرف می كند.
10)برای تحریك اشتها، زیره سبزه را با سركه و آب مخلوط كرده و قبل از غذا بخورید .
11)برای برطرف كردن قطره قطره ادرار كردن زیره را تفت داده و سرخ كنید و سپس با آب بخورید .
12)برای رفع نفخ روده و معده می توانید دم كرده زیره را تنقیه كنید .
13)برای التیام زخم چشم ، دانه های له شده زیره سبز را در آب برنج خام خیس كرده و سپس مایع بدست آمده را قطره قطره روی زخم چشم بریزید.
14)هنگامیكه اطفال شیر خوار دل درد دارند و نفخ در شكم شان پیچیده ،چند قطره اسانس زیره را با روغن بادام مخلوط كرده و با آن شكم آنها را ماساژ دهید .
15)و بالاخره زیره را در غذاهایی كه نفاخ هستند مخصوصا حبوبات استفاده كنید .

طرز استفاده: 
دم كرده زیره : مقدار 5 گرم زیره را در یك لیتر آب جوش ریخته و بمدت 10 دقیقه دم كنید .
مخلوط با عسل : گرد زیره را به مقدار یك گرم عسل مخلوط كرده و استفاده كنید .
اسانس زیره : این اسانس را می توانید از فروشگاههای گیاهان دارویی و یا برخی از داروخانه ها خریدری كنید . مقدار مصرف آن 2 قطره در یك لیوان آب نیم گرم می باشد.

منبع : akairan
موضوعات مرتبط :




نظر شما